Sykdom på epletre

I juni plantet jeg fire epletre i hagen, to av de mistenker jeg har fått en sykdom. Bladene krøller seg og det ser ut som det har vært en larve å spist på noen av de. Noen som kan si noe om dette?
Det dreier seg om Discovery og Katja. 
Petter

Kommentarer

  • Heisann Petter!
    Her kan det være flere potensielle årsaker.

    Bladlus (Aphidoidea): En vanlig årsak til at blader krøller seg på epletrær er angrep fra bladlus. Disse små insektene suger saft fra bladene, noe som får dem til å krølle seg. Bladlus kan også overføre virus som kan svekke trærne.

    Eplevikler (Cydia pomonella): Denne larven er en kjent skadegjører på epletrær. De små larvene spiser seg inn i frukten, men kan også spise på bladene, spesielt i tidlige stadier. Skadene vil ofte vises som hull eller gnag på bladene.

    Overvanning/lav temperatur: Selv om det er mindre sannsynlig i midten av vekstsesongen, kan tidlig frost skade bladene, noe som fører til krølling og deformering. Dette er mer relevant tidlig på våren. Siden vi også har hatt en sommer med svært mye nedbør kan dette også føre til at røttene blir stående i vann, noe som kan redusere treets evne til å ta opp næringsstoffer. Dette kan føre til generell stress og bladskader, inkludert krølling. Når det er mye nedbør, blir luftfuktigheten høy, og luftstrømmen rundt bladene kan bli begrenset. Dette skaper et ideelt miljø for både sopp og skadedyr.

    Soppsykdommer: Soppsykdommer som eplebladflekksopp (Venturia inaequalis) kan også forårsake skader på blader, noe som kan få dem til å krølle seg og bli misdannet. Dette vil ofte ledsages av mørke flekker eller en dunaktig belegg på undersiden av bladene.

    Mulige tiltak for å beskytte epletrærne:
    • Inspeksjon: Sjekk regelmessig undersiden av bladene for å oppdage tidlige tegn på bladlus eller larver.
    • Naturlige fiender: Tiltrekk eller sett ut nyttedyr som marihøner og snylteveps, som naturlig kontrollerer bladluspopulasjoner.
    • Fjerning av infiserte blader: Fjern og destruer infiserte blader for å forhindre videre spredning av skadegjørere.
    • God drenering: Sørg for at jorda rundt trærne har god drenering, slik at røttene ikke blir stående i vann.
    • Sprøytemidler: Ved kraftige angrep kan det være nødvendig med sprøytemidler. Bruk miljøvennlige alternativer som neemolje eller pyretrum, spesielt hvis du vil unngå kjemiske insektmidler. I Gartnerbutikken selger vi dessverre ikke plantevernmidler per i dag, siden dette krever en egen giftlisens som kan være temmelig strengt.

    Lykke til videre! 😊

    Sigve

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg er synlig for alle. Din e-post vises aldri offentlig.