Gjødsel og plantenæring

Hei 😀

Er gjødsel og plantenæring det samme? Hva anbefaler dere i gartnerbutikken som gjødsel eller plantenæring til tomatplanter?

Mvh Jim

Kommentarer

 • Hei Jim! 😀
  I bunn og grunn kan man si at dette refererer til det samme.

  Det finnes riktig nok mange ulike typer gjødsel og plantenæring. Man har for eksempel mineralgjødsel, organisk gjødsel og organisk-mineralsk gjødsel. Man får også kjøpt næringsrike vekstsubstrat som feks kompostjord eller spesialnæringer med tilpasset næringsinnhold for en bestemt type plante.

  Man snakker altså om at næringsstoffer tilsettes jord/substrat slik at plantene skal få det de trenger for å vokse seg store og friske. Næringsinnholdet står oppgitt på gjødsel/plantenæringen i form av NPK, altså Nitrogen(N), Fosfor (P) og Kalium (K).

  Tomater trenger i likhet med andre grønnsaker ulik næringssammensetning i de forskjellige vekstfasene:

  Frø trenger ikke næring for å spire.

  Fosfor er nødvendig for at tomatplantens spirer skal kunne danne et sterkt og friskt rotnettverk. God rotdannelse er avgjørende for tomatenes evne til å oppta næringsstoffer og motså sykdommer.

  I forkultiveringsfase og vekstfase behøver tomatene høyere konsentrasjon av Nitrogen og Kalium. Nitrogen er nyttig for økt dannelse av bladvekst. Kalium er nødvendig for plantevekst og blomster- eller fruktdannelse.

  I blomstringsfasen er det viktig at plantene ikke får alt for mye Nitrogen da dette vil føre til at planten prioriterer økt vekst av bladverket istedenfor dannelse av frukt. Gi tomatene derfor høyere andel Kalium når det nærmer seg blomstring. Her gjør du lurt i å følge med underveis og justere litt etter behov.

  Under dannelsen av frukt trenger tomatene også tilgang til mineraler som Kalsium, magnesium, bor og sink.

  Vi i Gartnerbutikken anbefaler disse typene plantenæring til dyrking av tomater:
  TA Tripart+Permabloom, AN grow+Bloom (+Micro), Biobizz grow+bloom, Nelson Garden grønnsaksgjødsel.
  Kristian

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg er synlig for alle. Din e-post vises aldri offentlig.