Plantenæring

Hei!
Jeg forstår ikke helt hva slags næring jeg skal velge. Dermed har jeg et par spørsmål:
1. Hva slags næring kan brukes sammen med ulike blandinger med stein, leca, perlitt osv.

2. Hva menes med 2 par og 3 part-næring? Hvorfor er det flere deler?

Tusen takk for all informasjon ?

Kommentarer

 • Hei Heidi!

  Takk for henvendelsen. Du stiller gode spørsmål!

  Vi har en sak i bloggen vårt som viser hva slags næring som er kompatibelt med ulike dyrkemedium og annen næring. https://blogg.gartnerbutikken.no/2020/08/21/guide-til-valg-av-naering/

  Enkelt sagt har man tre ulike kategorier næring: Til jord, kokos (coco coir) og vann. Noen typer næring kan brukes i alle alternativene, mens andre f.eks er spesialisert på kokkos eller vann.

  Jord inneholder allerede masse godsaker, så generelt vil doseringsskjemaene vise til mindre dosering til jord enn til alternativene.
  Kokos inneholder lite næring, og man må gjerne tilsette en god del næring gjennom alle vekstfaser.
  Vann (hydroponi,aeroponi,kratky) må naturligvis tilsettes næring. Man bytter gjerne ut vannet i slike systemer etter 2-3 uker og tilsetter ny næring.

  Gartnerbutikken selger også LechuzaPon. LechuzaPon er mineralsteiner belagt med en næringsbuffer som gradvis frigir alle nødvendige næringsstoffer over en periode på 5-6 måneder. Når det har gått noen måneder kan man ganske enkelt bytte ut substratet med nye mineralsteiner.

  I tillegg er det vanlig at en produsent tilbyr basenæring (ofte to- eller trepart) og tilleggsnæring (boostere eller annen næring med spesielle egenskaper).
  Basenæring: En to-eller treparts basenæring fungerer ved at man doserer med ulike mengder av de ulike partene gjennom vekstfasene.
  Eksempel: 2 deler grow, 1 del micro, 1 del bloom i uke to.
  1 del grow, 2 deler micro, 2 deler bloom i uke fire.

  Tilleggsnæring tilsettes gjerne som et suplement til basenæringen. Dette er næring med spesialegenskaper til ulike deler av plantenes vekstfaser. Det kan være blomstringsstimulatorer, næring til røttene eller andre tilskudd. For mange vil nok basenæring være tilstrekkelig.

  Hvis en produsent tilbyr næring som egner seg til flere ulike dyrkingsmedium vil man kunne finne doseringsskjemaer rettet mot de ulike alternativene. Vi har doseringsskjemaer her. I tillegg har produsentene skjemaer tilgjengelig. Her får man oversikt over hvor mye som skal brukes av både både basenæring og evt. tilleggsnæring gjennom vekstfasene.

  Håper dette var til hjelp 😀

  Kristian

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg er synlig for alle. Din e-post vises aldri offentlig.